Leiding Beverwijk – Wijngaarden gevuld met gas

Delen

Nadat begin juli de laatste las was gelegd in de nieuwe gastransportleiding tussen de compressorstations Beverwijk en Wijngaarden moest de leiding worden gevuld met aardgas. Voordat het vullen met gas kon plaatsvinden werd de leiding gedroogd. Hierbij vond een incidentje plaats toen een mobiele luchtcompressor van de aannemer tijdens het droogproces in brand vloog op het terrein van compressorstation Beverwijk. Dit brandje is door de brandweer adequaat en snel geblust.

Vullen met stikstof

Nadat het drogen was voltooid, werd op 22 juli begonnen met het vullen van de leiding. Eerst werd een zogenoemde BI-DI pig door de leiding gestuurd. Dat is een cilinder met kunststof ronde platen aan voor- en achterzijde, zo groot als de binnendoorsnede van de buis en een gewicht van ca. 500 kilo. Deze pig werd bij Beverwijk in de leiding gelaten. Door de druk achter de pig op te voeren met behulp van stikstof en de druk (lucht) af te laten bij Wijngaarden werd de pig naar Wijngaarden geduwd. Onderweg werd de pig op 8 plaatsen getraceerd met geavanceerde apparatuur. Op Wijngaarden werd de pig opgevangen en uit de leiding verwijderd. De leiding was op dat moment geheel gevuld met stikstof.

Vullen met gas

Vanaf 24 juli werd het stikstof in de leiding verdreven door gas gecontroleerd in de leiding te injecteren. Ook dit werd gedaan vanaf Beverwijk waar het gas werd ingebracht, terwijl in Wijngaarden de stikstof op een veilige plaats binnen het compressorstation gecontroleerd werd afgeblazen. Door continu de kwaliteit van het gas in de leiding te meten, kon ‘s avonds om 19:00 uur worden vastgesteld dat alle stikstof uit de leiding was verdreven en dat er honderd procent aardgas (methaan) in de leiding zat. Dit was echter nog op atmosferische druk. De leiding is vervolgens verder gevuld tot operationele druk. Vrijdag 25 juli om 7:00 uur was de druk in de leiding 7 bar. Zondag 27 juli stond de leiding op zijn einddruk van 58 bar, gereed voor ingebruikname op 1 oktober 2014. Alle werkzaamheden zijn uiteraard onder de strengste veiligheidseisen uitgevoerd met dag en nacht volledige bemanning op alle betrokken locaties.

Opname in het gastransportnet

Daarmee is de leiding Beverwijk – Wijngaarden onder de grond gereed om opgenomen te worden in het gastransportnet. Bovengronds moet nog het nodige worden gedaan om de percelen waarin de leiding ligt weer te herstellen in de afgesproken staat. Dat zal de komende maanden nog de nodige inspanning van de aannemer vergen. De leiding Westerschelde West – Cambron wordt naar verwachting in september op soortgelijke manier gevuld met aardgas.