Pigging

Delen

Pigging, leidinginspectie van binnenuit

Om veilig en betrouwbaar gas te kunnen transporteren, is de veilige ligging van onze leidingen cruciaal. Wij bewaken onze leidingen zowel van buitenaf als van binnenuit.

Van binnenuit doen we dat met een meetinstrument vol elektronische meetapparatuur, een zogenoemde ‘pig’. Het uitvoeren van inspecties met pigs wordt dan ook ‘pigging’ genoemd. Een pig meet met behulp van geavanceerde elektronica de conditie van de pijpwand van binnenuit. Het apparaat wordt in de leiding meegevoerd door de gasstroom. De meetgegevens worden geanalyseerd en waar nodig wordt de leiding opgegraven voor visuele inspectie of reparatie zodat de veiligheid gewaarborgd blijft.

Wat merken omwonenden van de inspectiewerkzaamheden?

Omwonenden kunnen te maken krijgen met constructiewerkzaamheden die in beperkte mate gepaard gaan met geluidsoverlast en de afsluiting van wegen. Tijdens de inspectie zelf blijft de grootste overlast beperkt tot de begin- en eindlocatie waar de pig in de leiding wordt gebracht c.q. er weer uitgehaald wordt. Hier worden tijdelijke toegangen tot de leiding opgebouwd en worden de pigs, waar nodig met hijskranen, in de leiding gebracht en eruit gehaald. Dit betekent dat tijdelijk ruimte nodig is voor een dergelijke locatie waarvoor in sommige gevallen ook de afsluiting van wegen nodig is. Soms is het nodig om de leiding geschikt te maken voor een pig. Dat betekent dat scherpe bochten en andere obstakels verwijderd moeten worden. In dat geval zijn de werkzaamheden wat omvangrijker van aard en moet een deel van de leiding worden vervangen. Ook dat zal zichtbaar zijn voor de omgeving.

Download

  Brochure Pigging - Leidinginspectie van binnenuit - (5,8 MB) downloaden