Kruising Schiphol

Delen

Hoe kruist gasinfrastructuur andere infrastructuur?

Het leggen van een gastransportleiding is soms een waar kunststukje. Zeker daar waar de aanleg van de gasinfrastructuur andere infrastructuur kruist. De leiding tussen Beverwijk en Wijngaarden kruist een aantal snelwegen en belangrijke waterwegen. Ook worden diverse spoorlijnen gekruist.

Een landingsbaan kruisen zonder het vliegverkeer te verstoren

Technisch gezien wellicht niet de allergrootste uitdaging in dit project, maar misschien wel het meest aansprekend is de kruising van de Polderbaan van luchthaven Schiphol. In 2012 reisden 51 miljoen passagiers via Schiphol en landden en startten er 423.000 vliegtuigen.* Schiphol telt vijf start- en landingsbanen die afhankelijk van de windrichting en windsnelheid worden ingezet. Onder een van die banen legde Gasunie begin 2014 de gastransportleiding van Beverwijk naar Wijngaarden.
Hiervoor was het niet nodig dat er gewerkt wordt op het terrein van de luchthaven, laat staan op de landingsbaan. Buiten het hek van de luchthaven werd een damwand geslagen waarachter een boor wordt opgesteld. Deze boorde een holte waar de leiding doorheen werd getrokken. Op die manier is 1.243 meter leiding gelegd zonder dat het vliegverkeer op de Polderbaan gestoord werd.

Het aanleggen van de leiding onder de Polderbaan mocht rekenen op veel persaandacht. Van de intrekoperatie en de persdag is een compilatievideo gemaakt. Ook werd over de wijze van aanleg van de leiding onder de Polderbaan een animatie gemaakt.

* Bron: www.schipholjunior.nl/weetjes.html