Verwijdering gasleidingen Noord-Brabant

Delen

We zijn al enige tijd bezig met het verwijderen van gasleidingen in Noord-Brabant. Er wordt ongeveer 90 kilometer leiding verwijderd. Het betreft deels leidingen die niet meer in gebruik zijn en voor een ander deel wordt er nieuwe infrastructuur aangelegd. Globaal gaat het om het gebied tussen Boxtel en Roosendaal. In 2016 zullen er werkzaamheden worden uitgevoerd in Berkel-Enschot, Tilburg, Breda, Prinsenbeek, Etten-Leur en Bosschenhoofd.

De leidingen die we verwijderen zijn weliswaar afgesloten van het gastransportnet van Gasunie maar het kan zijn dat er tijdens de werkzaamheden toch een gaslucht wordt geroken. Wat men dan ruikt is geen gas maar de geurstof die we hebben toegevoegd aan het van nature reukloze aardgas. Die geur kan nog te ruiken zijn in de af te koppelen leiding. Er is dus geen sprake van een onveilige situatie. Tijdens de werkzaamheden gaat het gastransport via andere leidingen gewoon door dus daar merkt de omgeving verder niets van.

We streven er altijd naar om de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Leidingen onder wegen worden waar mogelijk verwijderd zonder te graven. Voor de start van de werkzaamheden zijn de werkzaamheden uitgebreid doorgesproken met de verschillende gemeenten. Op plekken waar de leiding op privégronden ligt zijn afspraken gemaakt met de eigenaren van deze gronden. Omwonenden krijgen een brief van ons waarin wij de werkzaamheden toelichten en waarin we aangeven hoe ze ons kunnen bereiken voor het geval ze vragen hebben. Nadat alle voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond, kan de uitvoering beginnen.