Leiding onder golfbaan Bentwoud doorgetrokken

Delen

Op maandag 27 mei werd door aannemer Visser & Smit Hanab de eerste leidingstreng ingetrokken door de gegraven boorgang. Onder de Hoogeveenseweg bij Benthuizen en de golfbaan Bentwoud werd in minder dan 8 uren 1.100 meter leiding gelegd. Hieronder staat een foto-impressie.

’s Morgens om 7:00 uur stellen de telescoop- en draadkranen zich op naast de leidingstreng. Ze zullen dit einde van de leiding later optillen en onder de juiste hellingshoek brengen om het boorgat ingetrokken te kunnen worden.

Voorop de leidingstreng is een kap gelast. Deze is verbonden aan de trekstang waarmee eerder de holte onder de grond werd geboord en verruimd. Nu dient deze stang om de leidingstreng terug te trekken naar het beginpunt waar de boorrig staat opgesteld. Hoewel de kop van de streng taps toe loopt, zit voor de leidingstreng nog een ruimer om eventuele ondergrondse oneffenheden weg te werken. De kap sluit de leiding volledig af zodat er geen grond of water in de leidingstreng komt.

De leiding hangt in de kranen. Door de lengte van de streng is de leiding flexibel als een spaghettisliert ook al weegt deze tonnen. De kranen tillen de leiding op waardoor deze net voordat hij het boorgat in getrokken wordt een soort kattenrug vormt. Aan de kranen zitten hijslussen met rollers erop. De leiding rolt daar overheen wanneer deze naar voren wordt getrokken. Verderop in het veld ligt de leiding op rollers. Dit zorgt er enerzijds voor dat de leiding niet beschadigt en anderzijds dat er minder trekkracht nodig is vanwege de lagere weerstand.

Zo glijdt de leiding het boorgat in. Het boorgat staat vol met bentoniet, een vloeibare kleisoort. Het overtollige bentoniet wordt door het inbrengen van de leiding uit het boorgat geperst en opgevangen. Het wordt gezuiverd en later afgevoerd. Het klei dat om de leiding zit hardt langzaam uit zodat de leiding uiteindelijk stevig verankerd ligt in de ondergrond.

’s Middags komt de leiding aan de andere kant van de Hoogeveenseweg en de golfbaan boven. Ook hier een boorgat vol bentoniet. De leiding komt precies onder het hekje door, zoals verwacht.

De boorrig heeft de laatste meters trekstang naar zich toe getrokken. In minder dan een dag is het in staat geweest 1.100 meter gastransportleiding met een doorsnede van 1,22 meter te leggen. Binnenkort wordt de kap verwijderd en wordt dit deel aangesloten op de andere te leggen delen.