Leiding onder de A12 doorgetrokken

Delen

Dinsdag 4 juni is de leiding onder A12 en het spoor van Den Haag naar Utrecht doorgetrokken. Tussen Moerkapelle en Zevenhuizen in de gemeente Zuidplas werd 1.200 meter gastransportleiding door het boorgat getrokken dat in de weken ervoor was uitgehold en verruimd. Hieronder staat een fotoverslag.

Op dit filmpje, gemaakt door een collega met een mobiele telefoon, is de start van het intrekken van de leiding goed te zien.

De leiding is opgetild door drie telescoopkranen en een draadkraan. De geleiders aan de hijslussen zorgen ervoor dat de leiding soepel naar voren kan rollen. De kranen hoeven op deze manier niet mee te rijden en de coating raakt niet beschadigd.

Op deze foto is goed te zien hoe de leiding een kromming vormt voordat deze het boorgat in gaat. De stalen leiding is zo flexibel dat het deze kromming aankan.

Een geleider zorgt voor sturing in de juiste richting. Het boorgat staat vol bentoniet, een vloeibare kleisoort. De hele boorgang is ermee gevuld om te voorkomen dat deze instort. Bij het intrekken van de leiding wordt de klei weer uit de boorgang geperst, opgevangen en afgevoerd.

Op deze foto zien we de ontvangstlocatie. Hier is de leiding naartoe getrokken door de boorrig links in beeld. Aan de kop van de leiding zit een trekstang. Deze stang trekt de boorrig naar zich toe. Telkens wanneer er een stang is binnengehaald wordt deze afgekoppeld en wordt de volgende stang binnengehaald. Zo wordt de leiding langzaam onder de grond getrokken.

En zo ziet het andere einde er dan uit. Eenzaam steekt het laatste stukje leiding boven de grond uit. Het zal later worden uitgegraven en afgezaagd. Vervolgens wordt er een pijpstreng aan gelast. Zo wordt de leiding in delen gelegd.