Intrekken gastransportleiding onder Polderbaan

Delen

Vandaag, 16 januari, trekken we de gastransportleiding onder de Polderbaan van Schiphol door. De uitbreiding is nodig omdat gas allang niet meer alleen uit Nederland komt, maar van steeds verder weg.

Voor kerst zijn we gestart met het voorbereiden van de intrekoperatie van de 1.242 lange leidingstreng. Onder de Polderbaan werd een gang geboord van circa 15 centimeter doorsnede. Deze gang is sindsdien in een aantal stappen verruimd zodat het momenteel een diameter heeft van 1.60 meter. Deze is ruim genoeg om de 1,22 meter dikke leidingstreng onder de Polderbaan door te trekken. De intrekoperatie vindt vandaag plaats. Het is voor het eerste dat deze twee belangrijke Europese verkeersaders elkaar op deze wijze kruizen.

Werkzaamheden

Vandaag in alle vroegte is de leiding aan de trekstang van de boormachine gekoppeld. Vijf telescoopkranen tilden een uiteinde van de leiding op en positioneerden deze voor het boorgat. Hierbij kreeg het uiteinde van de leiding de vorm van een kattenrug. Hoewel de leiding van staal is gemaakt, is deze door zijn lengte zo flexibel als een spaghettisliertje. Boorstang voor boorstang wordt de leiding momenteel naar het eindpunt getrokken. De intrekoperatie zal de hele dag in beslag nemen.