De pijpenlegger

Delen

"Wanneer de pijpen aan elkaar zijn gelast, liggen ze als lange slangen in het veld. Die pijpstrengen wegen zo een ton. We hebben speciale kranen, sidebooms van wel 50 ton, die de pijpstrengen kunnen optillen en in de leidingsleuf kunnen leggen. We staan soms met wel zeven sidebooms op een rij."

Met onze zware kranen hangen we strengen pijp tot op de millimeter nauwkeurig in de sleuf. Precies werk dat we uitvoeren met immens materiaal. Machtig!

Pijpenlegger Gert Liewes

"In de leidingsleuf geeft de fitter aanwijzingen. Hij zorgt ervoor dat de pijpstreng die in onze kranen hangt precies past op de pijp die we al eerder in de sleuf hebben gelegd. Dat is echt millimeterwerk. Dan komt het aan op goede afstemming tussen mij en mijn collega’s. Ik laat de leidingstreng iets vieren, een ander trekt hem iets aan.

Wanneer de fitter zegt dat het ok is, komen de lasser de leidingstrengen in de sleuf aan elkaar lassen. Dan zit je zo een paar uren te wachten. Er moeten meerdere lasnaden tussen twee pijpdelen en na elke las  moet deze afkoelen voordat de volgende kan worden gelegd. Sommige collega’s doen dan een dutje onder hun parasol, ik lees liever een boek. Ik heb er altijd eentje op mijn sideboom liggen.

Zo trekken we langzaam door het veld. Kilometer na kilometer leggen we de leiding in de grond. Over een tijdelijke zandweg rijden we achter elkaar aan van plek naar plek. Ook dat is mooi: je komt op plaatsen waar voor en na de aanleg bijna niemand komt. Alleen de boer bewerkt er zijn land."

Zie ook de uitleg over het leggen van de leiding in een sleuf.