De hoofdopzichter

Delen

"Dat ik als hoofdopzichter een ‘hotelleven’ zou leiden, wist ik jaren geleden al. Dat hoort nu eenmaal bij deze functie, je reist steeds met je werk mee. Daar heb ik absoluut geen problemen mee, want mijn baan is prachtig. Wat dat betreft ben ik een échte ‘pipeliner’: ik wil leidingen zien, liefst zo lang en groot mogelijk.

De boorploeg moet altijd voor de legploeg uit zijn, en zo werken we van kruising naar kruising. Want dat zijn toch de cruciale punten in je planning. Daarom vind ik het belangrijk dat alle betrokkenen, soms wel twee- tot driehonderd mensen, één team vormen. Of het nu collega’s van Gasunie zijn of onderaannemers. Af en toe samen een barbecue of een voetbalwedstrijd op tv kijken in de plaatselijke kroeg doet wonderen.

Ik ben eindverantwoordelijk voor de totale coördinatie op het noordelijke deel van het tracé Beverwijk-Wijngaarden en ben daarom voor iedereen het aanspreekpunt. Maar je kunt als opzichter zelf niet op alle plekken tegelijk zijn. Daarom werk ik met een compact team van vakopzichters, die allemaal hun eigen vakgebied hebben. Met hen werk ik volgens het principe ‘geen bericht is goed bericht’. Ik werk vanuit het veldkantoor in Nieuw-Vennep, maar probeer niet te veel binnen te zijn en minstens één dag per week op het tracé te zijn. Op die dagen let ik vooral op veiligheid en kwaliteit door te observeren en waar nodig te corrigeren. Je hebt als opzichter ook de verantwoordelijke taak om de uitstekende naam van Gasunie hoog te houden."

Ik zie leidingprojecten als een trein die door het landschap rijdt waarbij het mijn taak is de wagons in goede volgorde te houden.

Hoofdopzichter Marcel Stam